Főoldal » Hírek » Felejtsd el a WiFi-s „okos” termosztát...

Felejtsd el a WiFi-s „okos” termosztátokat, van jobb ajánlatunk!

A fűtési szezon egyik slágerterméke a WiFi-s, „okos” termosztát, hiszen milyen jó, hogy távolról, előre beállíthatjuk a fűtést – így mire hazaérünk, már kellemes meleg fogad –, vagy épp lekapcsolhatjuk, ha nem érünk haza a beprogramozott időpontra, tehát nincs szükség még a melegre. Bár egy ilyen eszközzel is takarékoskodhatunk, mégsem ez a jó irány 2020-ban, az okosotthon korábán. Sőt, ajánlatunkhoz képest még csak nem is olcsóbb!

Természetesen, mi is azt állítjuk, hogy nagyon megéri, ha akkor is tudjuk vezérelni az otthoni fűtést, ha távol vagyunk. Ez a modern okosotthon egyik hasznos szolgáltatása. De semmi értelmét nem látjuk annak, hogy ezt a funkciót egy átlagosan 60–70 ezer forintért kínáló wifis termosztáttal valósítsuk meg. Az remek, hogy lesz egy mobil alkalmazás a telefonunkon, amivel az internetről és otthon is kényelmesen tudjuk beállítani a kívánt hőfokot (bár, csak egyetlen helyiségben mért érték alapján). De ennyit fog tudni a wifis termosztát, és semmi többet. Sőt, ha valami zavarja a wifi-kapcsolatot, akkor ennyit sem. Ezzel szemben, ha van egy Z-Wave-es vezérlőközpontunk, amelynek a sok közül csak egyik funkciója a termosztáttal és a fűtési rendszerrel való kapcsolattartás, megkapjuk „helyből” a WiFi-s termosztátok hasznát, olyan lehetőségekkel, előnyökkel megtoldva, mint:

  • Nem a sebezhető – és akár a szomszéd router által véletlenül is megzavarható – WiFi lesz a kapcsolat, hanem a sokkal megbízhatóbb, nem GHz-es tartományban és hardveresen titkosítva működő Z-Wave vezeték nélküli hálózat.
  • A vezérlőközpontunk bármikor tetszés szerint bővíthető még legalább 100 további Z-Wave-es eszközzel, legyen szó vízérzékelőről, világítást, konnektort, redőnyt vezérlő relékről, nyitásérzékelőkről, szenzorokról, stb. Valódi okosotthont építhetünk akár lépésről lépésre (10–20 ezer forintos beruházásokkal), ahogy igényeink diktálják és pénztárcánk engedi, hiszen az „agy” a vezérlőközpont már megvan hozzá.
  • Bármikor bővíthető a fűtési rendszerünk további szobákba elhelyezett hőmérők vagy termosztátok és fűtési kört nyitó/záró szelepek segítségével, így akár szobánként más-más hőmérséklet is beállítható.
  • Nem csak manuálisan szabályozható a fűtés, de akár az okosotthon központja akár maga is kapcsolhatja azt, pl. a kinti hőmérsékletet figyelembe véve, vagy éppen a szellőztetéskor kinyitott ablak miatt.
  • Nem kell a telefonunkra külön alkalmazásokat (amelyek egymással semmilyen kapcsolatban sincsenek, teljesen más logikával rendelkeznek) telepítenünk, mindent a vezérlőközpont (jelen esetben egy Vera Control VeraEdge) alkalmazásán keresztül kezelhetünk, legyen szó akár az infrás klímánkról vagy a hálózatos okostévénkről.

A fentiek miatt raktunk össze két csomagot is Nektek, amely egy Z-Wave-es vezérlőközpontot, egy Z-Wave-es, elemes szobatermosztátot, és egy – természetesen szintén a Z-Wave zárt és biztonságos hálózatán kommunikáló – fűtésvezérlő relét tartalmaz. Legalább annyit tud ez a rendszer, mint egy WiFi-s termosztát, de ezzel már okosotthonod lesz, végtelen lehetőségekkel!

Az első ajánlatunkban (Vera Control VeraEdge + Secure SRT322) a VeraEdge központ mellé a Secure SRT321 elemes fali termosztátja és SSR303 jelű fűtésvezérlő reléje került:

A termosztát bárhol a lakásban elhelyezhető, falra, bútorra rögzíthető, de „saját lábán” megáll akár egy asztalon, polcon is. A nagy méretű tekerőgombbal kényelmesen állítható a kívánt hőmérséklet, kijelzőjén a mért és a beállított érték is megjeleníthető. Programozni nem lehet, így a kívánt időpontokat és hőmérsékleteket a vezérlőközponton kell beállítanunk. Az elektromos fűtést vagy éppen gázkazánt kapcsoló relémodul értelemszerűen a fűtőberendezés közelébe kerül, és 230 V-os hálózati feszültséggel működik, ezt adja tovább (max. 3 Amperig), ha indítani kell a fűtést. Az előlapi gombokkal manuálisan is ki-/bekapcsolható a fűtés bármikor.

Lehetőségünk van (és ajánlott is) a Secure termosztátot és reléket közvetlenül is „összekapcsolni”, a Z-Wave szakzsargon szerint „asszociálni”. Ilyenkor a termosztát a „fűteni szükséges” üzenetét nem csak a vezérlőközpontnak továbbítja, hanem a relének is. Ennek az az előnye, hogy ha bármi történik a központtal, attól még a termosztát továbbra is vezérli a fűtést, nem kell mondjuk manuálisan kapcsolgatni a relét a gombjaival, ha fázunk vagy melegünk van. Mindebből az is következik, hogy a Secure termosztát+relé párosok önmagukban is teljes értékű vezeték nélküli termosztátként használhatóak ott is, ahol nincs Z-Wave vezérlőközpont. Bátran válaszd tehát akkor is most akciós csaomgunkat, ha Neked csak a Verára van szükséged, rokonaidnak pedig egy modern termosztátra!

A készlet erejéig most a Vera Control VeraEdge + Secure SRT322 csomagunk bruttó ára mindössze 59 360 Ft! Ez 30%-os (25 440  Ft) megtakarítást jelent, de ami ennél is fontosabb: lesz egy okosotthon központod is, és így határtalan lehetőséged a további okosításra. Valódi okosításra, nem csak távirányításra!

Ja, és még valami! Mint minden vezérlőközpontunk mellé – így a VeraEdge-hez is – adunk egy regisztrációs kártyát a Távvezérlés.hu oldalunkhoz, annak teljes fórumához és terméktámogatási cikkeihez. Utóbbi helyen lesz megtalálható akciós csomagjaink magyar nyelvű részletes kezelési, párosítási útmutatója, hogy kezdőknek se legyen nagyobb feladat ezt a megoldást használni, mint egy WiFi-s „okos” termosztátot.

Aktuális Vera Control kínálatunk (az akciós termosztátos csomagokkal együtt): link...


Címkék:   Vera Control   VeraEdge   fűtésvezérlés   termosztát   Secure   akció  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu