Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » Gyorsabb mobiltöltés: 2XQC

Gyorsabb mobiltöltés: 2XQC

2013. december 9.  16:39
|

Gyakran előfordul Veled is, hogy mobil eszközödet (telefon, tablet, hordozható zenelejátszó, stb.) csak USB-portról tudod/szeretnéd tölteni? Akkor bizonyára bosszantott már Téged is, hogy ilyenkor gyakran sokkal lassabban halad a töltés, mint a készülék hálózati töltőjét használva. A Skydigital miniatűr új kütyüje, a 2XQC lehet ilyen estekben a „megmentőd”, amely segítségével még akár gyorsabban is feltölthető pl. a telefon a számítógépedről, a kocsi szivargyújtójáról, mint saját 230 V-os töltőjét használva.

Manapság számtalan elektronikai készülékünket tölthetjük már USB-portról. Gyakorlatilag az összes mobiltelefon, headset, tablet így működik már, van amelyiknél a hálózati (230V-os) töltőjén is egy USB-aljzatot találunk, és mellé normál USB-s adatkábelt kapunk. Az autóban is egy USB-s szivargyújtó adapter a legfontosabb, gyakorlatilag nélkülözhetetlen kiegészítő manapság.

Azt azonban valószínűleg már mindenki tapasztalta, hogy ha nem a töltendő készülék konnektorba dugható töltőjét használjuk, hanem pl. a számítógépünk (tévénk, médialejátszónk, zenelejátszónk, erősítőnk, autórádiónk, stb.) valamelyik USB-portjáról próbáljuk tölteni, a töltési idő akár többszörösére is nőhet. Így ha fontos a minél gyorsabb töltés, kénytelenek vagyunk magunknál tartani a fali töltőt is – legalább is akkor, ha lehetőségünk van egyáltalán konnektor közelben lenni.

Mindennek a magyarázata az, hogy a töltés szempontjából (USB-s akku töltés specifikációk 1.2) háromféle USB-port létezik:

  1. SDP (Standard Downstream port) – A régebbi számítógépekben lévő USB-port.
  2. CDP (Charging Downstream Port) – Napjaink számítógépeinek USB-portja.
  3. DCP (Dedicated Charging Port) – Kifejezetten töltésre tervezett, adatforgalomra gyakran nem is képes csatlakozók, ilyenek találunk pl. a komolyabb hálózati/autós töltőkön, de ilyennel van felszerelve pl. a REVO AXiS XS zenelejátszónk és a Popcorn Hour A-400 (oldalt) is, hogy akár tablet is tölthető legyen a segítségükkel.

Az aktuális okostelefonok, tabletek csatlakoztatásukkor lekérdezik az USB-port típusát, és áramfelvételüket az eredmény függvényében állítják be. SPD portról 0,5 Ampert, CDP portról 1,5 Ampert, DCP portról pedig 2 Ampert „kérnek”. Ettől függetlenül, a legtöbb számítógép USB-portja számára nem okoz problémát 1 Ampernél nagyobb áramerősség leadása sem, miközben az USB2.0 szabvány 0,5 Amperes korlátja miatt csak SDP portnak látszódnak ezek a csatlakozók a töltendő eszközök számára. A Skydigital 2XQC gyakorlatilag nem csinál mást, mint hogy azt állítja a hozzá csatlakozó telefon, tablet, stb. számára, hogy ő bizony egy DPC port, azaz akár 2 Ampert is képes leadni - függetlenül attól, hogy ő maga milyen USB-be csatlakozik.

 

 

Nem mellesleg a Skydigital adapterén van még egy kapcsológomb is, amely segítségével a töltés (DCP) és adat (SDP/CDP) módok között lehet váltani, így akár adatot is mozgathatunk a kábelen miközben töltődik, illetve nem kell leválasztani a 2XQC adaptert ha nem csak tölteni, de USB-n keresztül használni is akarjuk eszközünket:

 

 

Amennyiben az USB-portnak – ahová a 2XQC csatlakozik – gondot okozna az 1,5–2 amper leadása, a Skydigital adaptere ezt érzékeli, és automatikusan SDP-módra vált, hogy megóvja a túláramtól a számítógépet. A termék rendelkezik minden szükséges tanúsítvánnyal, amely garantálja a megbízható működését és azt, hogy nem okozhat kárt más eszközökben sem:

 

 

Azon készülékeknél (pl. Samsung Galaxy Note 2, Galaxy S3), amelyek a CDP-portokat is támogatják, a 2XQC adatmódban is kb. ugyanolyan gyorsan képes tölteni, mintha DCP-módban lenne, vagy a mobil eszközt a hálózati töltőjével töltenénk. Az alábbi képen látható diagramok azt szemléltetik, hogy mekkora töltőáram érkezik egy átlagos PC-ről USB-n a felsorolt telefonokhoz és tablethez (fekete sávban látható mA értékek), illetve mekkora áramot mérhetünk a Skydigital 2XQC közbeiktatása után (kék sávban látható számok):

 

 

További mérési eredményeket – összesen 70 darab mobil eszköz (MP3-lejátszó, okostelefon, tablet) tesztelése során nyert adatokat – találunk a 2XQC prezentációjában. A PDF formátumú dokumentum 7. oldalán 11 mobiltelefon és tablet akkumulátorának 50%-ról 95%-ra történő feltöltésének időeredményeit is megtaláljuk, amit normál USB-s kábel, a 2XQC DCP módban, a 2XQC adatmódban (CDP/SDP) és a mobilok hálózati töltőjének használata során mért a Skydigital (óra:perc formátumú adatok, HP 8530P/HP NX6330 számítógépek használata esetén):

 

 

Ahogy látható, a legtöbb készülék kb. egyforma idő alatt töltött fel 95%-ra a hálózati töltőjével és a 2XQC DCP-módban való használatával, bár volt (pl. LG, Google, iPhone3) ahol gyorsabb volt a töltés a Skydigital adapterével, mint a 230 V-os gyárival! Volt azonban olyan is (Galaxy Note2, iPad), amikor a hálózati töltő sebessége megközelíthetetlen volt ugyan a 2XQC használatával, de vegyük észre, hogy a számítógéppel való töltésnél a Skydigtal adaptere ekkor is több, mint kétszer gyorsabb volt, illetve az iPad esetében enélkül nem is töltődött volna a tablet a gép USB-portjáról!

Általánosságban tehát elmondható, hogy bár igen erősen eszközfüggő (USB-port és töltendő készülék), hogy a 2XQC milyen hatékony tud lenni, de minden esetben gyorsabb – akár 2-szeres sebességű is – lesz az USB-ről való töltés, illetve sok esetben a 230 V-os hálózati töltő gyorsaságát kapjuk segítségével számítógépről való töltés során is.

 

 

A Skydigital 2XQC fekete és fehér színben mától raktárról kapható a webshopban, ára 2800 Ft. Főbb paraméterei:

  • Töltési módok: SDP, CDP, DCP (Apple iPad 2A és Samsung Galaxy Tab töltési módok támogatással)
  • Max. kimeneti áram: 2000 mA, 5 V
  • LED: piros (töltési mód) és kék (adatátviteli mód)
  • Méretek: 20×43,5×9,5 mm
  • Súly: 7,7 gramm
  • Gyártás helye: Korea

 

2XQC fehér a webshopunkban: link...
2XQC fekete a webshopunkban: link...
2XQC angol nyelvű prezentáció: link...
Aktuális Skydigital-kínálatunk: link... 


Címkék:   Skydigital   2XQC   okostelefon   tablet   töltés   akku   USB  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu