Főoldal » Hírek » Már az Apple is árul Sonnet eGPU-t!

Már az Apple is árul Sonnet eGPU-t!

2019. augusztus 20.  13:58
|

Követve a Lejátszó.hu példáját, végre az Apple saját boltjai és webshopja is elkezdte forgalmazni a Sonnet Radeon-os külső videókártyáit. Pontosabban jelenleg csak az olcsóbb változat, az eGFX Breakaway Puck Radeon RX560 kapható – kicsit drágábban, mint nálunk –, de legalább végre megmutatja az Apple, hogy nem biztos, hogy le kell cserélni a pár éves laptopunkat, ha gyenge a videókártya teljesítménye, létezik gyártó, akinek van elérhető megoldása...

Tavaly tavasszal írtunk először arról, hogy a macOS – akkor még csak béta módon – támogatja a Thunderbolt-on keresztül csatlakoztatott PCIe videókártyákat. Pár héttel később már arról számolhattunk be, hogy hivatalos lett az úgynevezett eGPU-támogatás a macOS High Sierra (v10.13.4) operációs rendszertől kezdődően.

Az elmúlt egy évben jó és rossz hírekkel is folytatódott az Apple gépek a külső (videó)kártyák története. Az Apple letiltotta azt a lehetőséget, hogy Thunderbolt 3 – Thunderbolt 2 kábellel a régebbi, még Thunderbolt 2-es csatlakozóval rendelkező gépei is használhassák a Thunderbolt 3-as külső házba telepített PCIe kártyákat. Így sokak számára sajnos nincs már lehetőség ezen pár éves, egyébként minden tekintetben máig erősnek számító asztali és hordozható gépek komolyabb videós, grafikai munkára való felhasználására. Jó hír viszont, hogy egyre több gyártó kínál Thunderbolt 3-as bővítőegységeket – sokan macOS és Windows kompatibilitással is –, melyekkel akár gyárilag telepített, akár tetszés szerint, a felhasználó által választott grafikus és egyéb PCIe kártyák is illeszthetőek a géphez. Mivel egy komoly videókártya mérete és fogyasztása is esetenként jóval nagyobb, mint egy komplett laptop mérete és áramigénye, így ezen Thunderbolt-os bővítőkkel megtarthatjuk laptopunk hordozhatóságát, miközben odahaza vagy épp az irodában – amikor szükség van rá –, olyan videókártyákat is használhatunk, amelyek korábban csak a legkomolyabb asztali munkaállomásokhoz voltak elérhetőek.

A fentiekből következő előnyök egyértelműek, elég csak az alábbiakra gondolnunk:

  • Esetenként nincs szükség két számítógépre, ha a laptop hordozhatóságát és az asztali gép videós teljesítményét is felváltva használnánk.
  • Nem kell lecserélni régebbi számítógépünket csak azért, mert a videókártya teljesítménye már nem elegendő. Egy Apple gépnél egy ilyen cseré sok százezer forintba kerül, de egy komolyabb Windows-os laptop esetében is gazdaságosabb lehet egy eGPU beszerzése.
  • Olyan videókártyát is használhatunk, amely még a legújabb MacBook Pro vagy iMac gépekben sem elérhetőek, tehát újonnan sem tudnánk az adott modellt ilyen videós teljesítménnyel megvásárolni, függetlenül az árától.
  • Léteznek olyan Thunderbolt-PCie bővítők is (pl. AKiTiO Node Duo), amelyekbe akár több kártya is telepíthető, így még több lehetőség van egy laptop vagy Mac mini „tuningolására”.
  • Olyan munkahelyen, ahol több felhasználó, de nem folyamatosan dolgozna komoly videókártyát igénylő alkalmazásokkal, nem feltétlenül kell több gépet beszerezni, hiszen a külső videókártyát használhatják közösen, mindig azzal a géppel, amelynek szüksége van rá.

A Sonnet kínálatában, gyárilag telepített és nem cserélhető videókártyával jelenleg az Apple-nél is kapható, eGFX Breakaway Puck Radeon RX560 és Radeon RX570 modellek kaphatóak, 4–4 GB RAM-mal, DisplayPort és HDMI-kimenetekkel. Előnyök az apró méret (hordozhatóság) és a halk működés, miközben a legtöbb laptopba és Mac miniben található videókártyánál lényegesen erősebbek, ahogy ez a videó is szemlélteti:

 

 

Azoknak, akiknek a Radeon RX570 grafikai processzor teljesítményénél többre van szükségünk, a Sonnet és az AKiTiO bővítőegységeit javasoljuk, amelyekben gyakorlatilag minden olyan professzionális videókártya használható, amit számítógépünk operációs rendszere (macOS vagy Windows) támogat. Ezen kártyák listáját a termékek részletes leírásánál mi is linkeljünk.

Ha nem videókártyát csatlakoztatnánk számítógépünkhöz Thunderbolt 3-on, akkor – max. 25 Wattos fogyasztásig – az AKiTiO Node Lite kínál egy profi megoldást. Valamennyi Thunderbolt 3-as termékünk a webshopban ITT található.


Címkék:   Thunderbolt   Sonnet   Apple   AKiTiO   eGPU   PCIe   videókártya   Radon  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu