Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » Újabb zenelejátszó a DENON-tól

Újabb zenelejátszó a DENON-tól

2014. február 6.  15:24
|

Tovább bővült zenelejátszó-kínálatunk, miután felkerült a webshopba a DENON Cocoon Stream hálózati lejátszója, amely funkcióit tekintve leginkább a SONOS család koncepciójára emlékeztet, de sztereó hangzásra képes önmagában is. Így zenelejátszó-kínálatunk már szélesebb, mint a médialejátszóké, miközben természetesen itt is csak hálózaton keresztül (vagy úgy is) használható készülékeket találnak látogatóink – elvégre immár 2014-et írunk...

A Cocoon már 2012 nyarán felhívta magára a zeneszerető közönség figyelmét, elsősorban különleges formájával és remek hangjával. Bár a DENON ethernet csatlakozóval is rendelkező házimozi-erősítői és a CEOL-sorozat mikrotornyai zenelejátszóként is használhatóak, a DNP-720AE pedig dedikált hálózati zenelejátszó, a Cocoon Home (DSD-500) és hordozható kistestvére a rövid életű Cocoon Portable voltak a japán gyártó első hangszóróval egybeépített kompakt lejátszói.

Míg a Home elnevezés arra utalt, hogy iPod dock-csatlakozót (30-pinest) találunk a kijelző mögött megbúvó kicsúszó fiókban (hasonlóan, mint a REVO K2-nél), az újabb Stream típus már csak USB-n keresztül (no és persze hálózaton keresztül) engedi csatlakoztatni az Apple mobiljait. Talán megunta a DENON, hogy az Apple váratlanul változtat az éppen használt interfészen, így az újabb – már Lightning™ csatlakozós – iPhone/iPad/iPod készülékek nem kompatibilisek a Cocoon Home dokkjával – alig 1 évvel annak megjelenése után... (Másik márkánk, a REVO „felvette a kesztyűt”, és az AXiS XS után elkészítette a Lightning-os AXiS X3-at.)

A Stream alapvetően csak a dokkoló hiányában tér el elődjétől, bár többeknek talán az is fontos lehet, hogy míg az USB-port a Home esetében bármilyen háttértárat – akár egy zenefájlokat tartalmazó pendrive-ot is – fogadott, a Stream-nél ide már csak iOS eszköz csatlakoztatható, igaz abból gyakorlatilag minden, az első iPhone-tól és az iPod Classic-tól kezdve.

Mint hálózati zenelejátszó, a Cocoon Airplay és DLNA renderer eszközként is megjelenik a hálózatunkon. Így az Apple iTunes alkalmazásából közvetlenül streamelhetünk rá zenét Mac-ről iOS-ről és PC-ről is, de pl. a Synology NAS-ok Audio Station és annak mobilokra írt változata, a DS Audio is látja az eszközt. Android és Windows Phone mobilokról a DENON saját appjával vezérelhető a lejátszás, akár a telefonon tárolt, akár a hálózat egy DLNA-szerverén (pl. NAS-on, vagy Windows Media Player 11-et futtató PC-n) van a zenegyűjteményünk.

 

 

Az alkalmazás internetes rádiókat is kezel, így természetesen azokat is hallgathatjuk a Cocoon-on, közülük 3 adó eltárolható, és akár a mellékelt infra távirányítóval is bármikor indítható, ha nincs a közeben az okostelefonunk, tabletünk a távirányításhoz.

A lejátszható fájlformátumok sora nem túl hosszú, de mivel az MP3 és a FLAC is támogatott, a felhasználók nagyobbik részének elegendő:

  • MP3: 32/44,1/48 kHz, 32–320 kbit/s
  • FLAC: 32,44,1/48 kHz
  • WMA: 32/44,1/48 kHz, 48–192 kbit/s
  • WAV: 32/44,1/48 kHz
  • MPEG4 AAC: 32/44,1/48 kHz, 16–320 kbit/s

Ahogy látható, 96 kHz-es, vagy nagyobb mintavételezésű hangok nem játszhatóak le, de 24 bites felbontású zenék 44,1 kHz-ig állítólag működnek.

 

Az előlapon a Home-tól örökölt OLED kijelző tájékoztat a Stream esetében is a lejátszási folyamatról. A hátlapon néhány gomb társaságában – a főbb lejátszásvezérlő gombok a Cocoon tetején, a burkolat alatt világítanak és érintésérzékenyek – egy AUX vonalbemenetet is találunk, így akár számítógépünk aktív sztereó hangfalaként is használható a lejátszó. Belsejében ugyanis két pár hangszórót találunk, és mindegyiket egy-egy különálló 25 wattos D-osztályú digitális erősítő hajt meg. Mindezek alapján azonban ne tekintsünk 100 wattos hangszóróként a Cocoon-ra, hiszen áramfelvétele max. 50 watt lehet (készenlétben 0,5 W).

További részletek a Coocon Stream fehér és fekete változatának adatlapján olvashatóak webshopunkban!

A Coocon mellett alternatívaként kínáljuk továbbra is a SONOS hasonló hálózati megoldását, ahol a Play:3 még árban is megegyezik a Denon lejátszójával. Ott azonban nincs kijelző, nincs sztereó hangzás, nincs vezetékes iOS kapcsolat és külső vonalbemenet, viszont jóval profibb távvezérlő alkalmazást kapunk, és jelentősen könnyebb a több lejátszóból álló hálózat kiépítése, valamint szélesebb a modellválaszték – akár házimozirendszer is kiépíthető. Ha több funkcióra és inkább hagyományos rádió-szerű élményre lenne szükségünk, akkor a skót REVO termékei között érdemes szétnézni. Ott alapszolgáltatás már a hagyományos FM-rádió, a digitális DAB/DAB+ rádió, és egyes modelleken találunk Bluetooth streamelési lehetőséget és iPhone/iPad/iPod dokkolót is.

Bízunk benne, hogy ezen három márka kínálatában már a Lejátszó.hu látogatóinak döntő többsége megtalálja a számára ideális megoldást, főleg, hogy minden zenelejátszónk tökéletesen működik egy Synology NAS-hoz kapcsolódva is, és a Synology saját alkalmazásain keresztül vezérelve is.


Címkék:   DENON   Cocoon   Cocoon Stream   SONOS   REVO   zenelejátszó   hangszóró   AirPlay   lightning  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu