Főoldal » Tudástár » DTS hangformátumok

DTS hangformátumok

2015. január 16.
|
Házimozi » Hangformátumok, kódolások

Jelenleg valamennyi DVD- és Blu-ray korongon, de gyakorlatilag a mozitermekben is két nemzetközi cég formátumai használatosak a többcsatornás hang kódolására és – általában – tömörítésére (bár már itt a 3. alternatíva is). Némely módszer csak arra való, hogy a régebbi, pld. sztereó kétcsatornás módon tárolt és rögzített hangokból valamilyen több csatornás hangképet hozzon létre, de léteznek már 5.1/7.1 hangzásokhoz magassági információt „kikeverő” eljárások is.

 

A DTS Inc. eljárásai:

DTS 5.1 – szintén a DVD születése óta létező 5.1-es, de a Dolby Digital-nál kevésbé tömörített formátum, évek óta szinte minden házimozi-erősítő ismeri. 

DTS-ES 6.1 Matrix és Discrete – a Dolby Digital EX konkurense a DTS-től. Ha valóban DTS-ES jel van a lemezen, akkor automatikusan a Discrete mód működik, sima DTS-nél pedig a Matrix, ami próbál valami többet kicsiholni az 5.1 hangcsatornából, ha van legalább 6.1-es erősítőnk. 

DTS Neo:6 Cinema és Music – a DTS-féle Dolby Pro Logic II/IIx és a Logic 7 módszerek megfelelője. Használjuk a Cinema módot, ha tényleg surround (pl. Dolby Pro Logic) a kódolása az eredeti anyagnak, vagy a Music módot, ha sima sztereó felvétel „térbeliesítését” szeretnénk az elektronikára bízni. 

DTS 96/24 – speciális, 24 bites, 96 kHz-es DTS digitális adatfolyam. Térhangzásban nem kapunk többet, mint amit DTS 5.1 tud, viszont 256-szor részletesebb lehet a hullámforma, és kétszer gyorsabb a mintavételezés, azaz jóval élethűbb a hangzás. 

DTS-HD Master Audio – tömörítés nélküli, akár 8-csatornás (7.1), csatornánként 24 bit/96 kHz-es hangot tartalmazó formátum, maximálisan 24,5 Mbit/másoderces sebességgel. Ha csak két csatornát (sztereó) használ, lehetséges 24 bit/192 kHz-es hangátvitel is  ebben a formátumban. Csak HDMI 1.3 (vagy újabb) csatlakozón továbbítható. A HD DVD és Blu-ray lemezeken is használható. Valamennyi DTS-HD logós eszköz képes feldolgozni ezt a formátumot, de a korábbi DTS-t ismerő eszközökön is megszólal, ilyenkor azonban csak 1,5 Mbites, veszteségesen tömörített „magja" hallható. Ezt úgy oldották meg, hogy a DTS-HD MA két adatfolyamot tartalmaz, amelyből az egyik a mag, a másik a pedig azt az információt tartalmazza, amely a magból az eredeti hangzás veszteségmentes visszaállításához szükséges. DTS++ rövidítésként is szerepel néhol.

DTS-HD High Resolution Audio – A Master Audio-hoz hasonlóan 24 bit/96 kHz-es, 8-csatornás, az eredeti DTS-magra épülő, de max. 6 Mbit sebességű lehet, így ott használják, ahol nincs elég hely a Master Audio tárolására.

DTS:X – 2015 márciusában mutatkozik be az objektum alapú hangképzést használó, gyakorlatilag bármilyen hangsugárzó-konfiguráció mellett használható formátum, melyről részletesen EZEN hírünkben írtunk. A DTS:X már képes kihasználni a mennyezetre szerelt hangsugárzókat is, sőt, ezek megléte esetén az igazán meggyőző. De akár egy sztereó vagy 5.1-es hagyományos rendszer esetében is használható, mivel ilyenkor virtuálisan hozza létre a fölöttünk megszólaló hangszórókat.

DTS Headphone:X – Szintén 2015-től kezd elterjedni az erősítőkben ezen formátum kezelése. A Headphone:X kifejezetten a sztereó fejhallgatón keresztül megszólaltatható többcsatornás hangzás érdekében lett kifejlesztve, részletesebben EZEN hírünkben írtunk róla. Nem csak a hagyományos 5.1/7.1 hangfalelrendezést képes szimulálni fejhallgatón keresztül, de akár a magassági hangokat is élvezhetjük segítségével. Gyakorlatilag tehát a DST:X élményt hivatott létrehozni egy sztereó fejhallgatón keresztül – és ez meglepően jól sikerült is neki!


Címkék:   DTS   HDMI1.3   HD hang   DTS:X   Headphone:X  

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu