Főoldal » Tudástár » DynDNS domain nevek használata

DynDNS domain nevek használata

2011. november 24.
|
Számítógéphálózat » Távoli elérés

Sajnos, manapság még a legtöbb otthoni internetelőfizetéshez dinamikus IP-cím tartozik. Ez azt jelenti, hogy az otthoni routerünk időről időre (nem feltétlenül csak újraindításkor) újabb IP-címet kap a szolgáltatónktól. Ennek mindössze az a hátránya, hogy ha az interneten keresztül, távolról szeretnénk elérni otthoni hálózatunk valamely eszközét, nem tudhatjuk, hogy éppen mi az aktuális (külső, WAN) IP-címe az otthoni routernek. A megoldás valamely ingyenes vagy fizetős úgynevezett dinamikus DNS szolgáltatás igénybevétele. Ennek lényeg, hogy az adott dinamikus DNS szolgáltató által birtokolt domain végződések közül választhatunk, és elé tehetjük az általunk kitalált egyedi elnevezésünket, így saját domain nevünk lehet (pl. sanyi.homeftp.net). A routerünk (esetleg a Synology NAS-unk, lásd lentebb) folyamatosan lejelenti IP-címének megváltozását az adott dinamikus DNS szolgáltatás felé, amely azonnal frissíti a saját domain nevünkhöz rendelt IP-címet. Így akármikor használjuk a saját domain nevünket, az mindig az otthoni IP-címünkre fog mutatni.

Regisztrálj egy saját subdomain nevet ingyenesen egy erre specializálódott weboldalon (ha Synology-d van, használd a gyártó szolgáltatását)! Mi a DynDNS.com oldalt javasoljuk (mostanában már csak Dyn.com), alapvetően azért, mert őket minden router és NAS beállításai között megtaláljuk, azaz ezek az eszközök majd biztosan tudnak csatlakozni (lejelenteni aktuális IP-címüket) ehhez a „szolgáltatóhoz”.

  1. Regisztrálj ezen az oldalon, megadva egy tetszőleges felhasználónevet és jelszót, meg az email-címedet: link...
  2. Kapsz egy email-t (ha jól emlékszem), amiben egy link lesz, azzal tudod aktiválni a regisztrációt. Ezután már be tudsz jelentkezni a lap tetején jobbra fent.
  3. Kattints bal oldalt a gombra, itt jelennek majd meg, milyen szolgáltatásokat vettél igénybe eddig! A Host Services sorban az Add Hostname linkkel tudsz felvinni egy új saját domain nevet.
  4. A megjelenő oldalon a legördíthető listából tudsz végződést választani azon nevek közül, amiket a DynDNS oldal birtokol. Az előtte levő cellába tetszőlegesen írhatsz bármit. Egy lehetséges név pl.: sanyi.homeftp.net. A Service Type lehetőségek közül a Host with IP address legyen bejelölve. Wildcard checkbox-ot nem kell bejelölni.
  5. Az IP Address mezőbe másold be az alatta lévő Use auto detected IP address... linkre kattintva a rendszer által detektált aktuális IP-címedet (ha otthonról végezted el a fentieket, akkor az otthoni routered aktuális IP-címét fogod látni)!
  6. Kattints a Create Host gombra az oldal alján!

Mostantól csak a DynDNS oldalra való bejutáshoz szükséges felhasználónevedre, a hozzá való jelszóra és természetesen a regisztrált domain névre lesz szükséged, amikor a routerben beállítod a szolgáltatást. A router DynDNS menüpontjánál (gyakran DDNS elnevezéssel) válaszd ki a DynDNS.com (vagy .org, ugyanarra az oldalra mutat, tehát mindegy) címet, mint szolgáltatót. A megfelelő mezőkbe írd be a domain nevedet, a felhasználónevet és a jelszót. Engedélyezd a DDNS szolgáltatás, ekkor valószínűleg majd újraindul a routered.
Ezentúl a router majd automatikusan bejelentkezik a DynDNS.com oldalra, lejelenti az aktuális IP-címét, ha változott, így a domain neved mindig az otthoni routeredre fog mutatni. 
Hogy a router mögött működő NAS vagy egyéb számítógép szolgáltatásait elérd, annak IP-címére kell forwardolni a szolgáltatáshoz tartozó portokat a router Port Forwarding (vagy NAT, vagy Virtual Servers, stb.) elnevezésű menüjében.
Az általunk forgalmazott Synology NAS-okon használt portok listája ITT található. A NAS-nak fix IP-címet adjunk, vagy állítsuk be a MAC address alapján, hogy mindig ugyanazt kapja a routertől, különben egy restart után már nem biztos, hogy rá lennének irányítva az adott portok. A fenti példa alapján otthoni Synology NAS-unk admin oldalát a http://sanyi.homeftp.net:5000/ címen érhetjük el egy webböngésző segítségével.

Mivel a Dyn.com fentebb bemutatott szolgáltatása egyre „szemtelenebb”, állítólag már az ingyenes szolgáltatáshoz is bankkártyaszámot kér, havonta elvárja, hogy belépj az odlalukra, stb., így egyre többen választanak más DynDNS szolgáltató. Ha a routerünkben nem választhatunk ki mást, akkor kapcsoljuk ki ezt a funkciót a routerben, és bízzuk a NAS-ra, hogy jelentgesse az IP-címünket. A Synology modellekben többféle DynDNS szolgáltató választható, a DSM4.0 oprendszer óta pedig már a Synology saját szolgáltatása is használható, ráadásul a domain név regisztrálásához el sem kell hagynunk a DSM kezelőfelületét.


Címkék:   DynDNS   Távoli elérés   Synology   portforward  

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu