Főoldal » Hírek » Itt a Linkplay első saját lejátszója!

Itt a Linkplay első saját lejátszója!

2022. július 25.  16:35
|

Az elmúlt években az iEast termékeket kínáltunk webshopunkban, melyek a Linkplay platformot (chipset-et) használták. Ezen megoldást találjuk egyébként számos Yamaha, Harman Kardon, JBL, Marshall, stb. zenelejátszóban is. A közös alap előnye, hogy bátran keverhetjük a különböző gyártó készülékeit egy hálózatban, tökéletesen együttműködnek egymással (pl. szinkronban történő lejátszáskor), illetve minden gyártótól gyakorlatilag ugyanazt a távvezérlő szoftver kapjuk (csak egyedi skinnel, kisebb grafikai eltérésekkel), azaz a kezelés is azonos. A legtöbb Hi-Fi készülék gyártója nem fejleszt saját hálózati zenelejátszót éveken át, hiszen egy meglévő chipset, alaplap köré egyszerűen és gyorsan felépítheti saját készülékét, amiben már olyan erősítőt, hangszórót, dizájnt, stb. használ, amihez ő ért, amiben ő maga erős. Már csak a növekvő számú online zenei tartalomszolgáltatóval (Spotify, Tidal, Amazon Music, Apple Music, Deezer, Google Music, stb.) sem lenne egyszerű a gyártóknak egyedi szerződéseket kötni, hogy készülékeiken elérhetőek legyenek, sokkal egyszerűbb és vélhetően olcsóbb is egy olyan platformot választani, amely készen szállítja az elérést és a licenceket ezen szolgáltatásokhoz.

 

 

Ha viszont egy zenelejátszó gyártója mástól veszi (licenceli) a készüléke „agyát”, akkor bizonyosan ki van szolgáltatva az adott platformot fejlesztő cégnek is. A fejlesztőktől függ, hogyan fejlődik szoftveresen a lejátszó, milyen új funkciók érkeznek és milyen hibák mikor lesznek javítva, melyik online prémium szolgáltatás érhető el és melyik nem. Hasonlóan, a jövőbeli hardveres fejlesztések irányát sem a lejátszó gyártója határozza meg alapvetően, hanem a chipset készítője.

A Lejászó.hu kínálatában az elmúlt években megjelent és idén a kínálatból lekerült iEast zenelejátszók a Linkplay chipsetre épültek, és megbízható működésükkel, a folyamatosan frissülő szoftverrel, valamint az okosotthonhoz való illesztést lehetővé tevő nyílt API-val bebizonyították számunkra, hogy kiváló lejátszókat lehet ezen platformra építeni, akár prémium minőségű DAC-kal is. Mivel azonban a kínai iEast gyártójával voltak gondjaink, úgy döntöttük, hogy leváltjuk őket egy megbízhatóbb partnerrel, aki szintén Linkplay-alapú lejátszókat készít. Egyrészt azért ilyenre, mert maga a platform kiváló a számunkra, másrészt, hogy korábbi iEast vevőinknek tudjunk továbbra is lejátszókat adni, amivel bővíthetik multiroom hangrendszerüket bármiféle korlát és zökkenő nélkül.

 

 

Számunkra is váratlanul, de úgy alakult, hogy rögtön két új gyártót is sikerült találnunk! Pontosabban az új gyártói partnerünk, a szintén kínai Arylic  – velük kapcsolatos hivatalos bejelentésünket várhatóan következő hírünkben olvashatják oldalunk követői – saját termékein kívül forgalmazni kezdte a Linkplay első saját lejátszóját, a WiiM Mini névre keresztelt apróságot, amely a platform első natívan 24-bites, 192kHz-es lejátszója lett! Tehát nem csak arra képes, hogy fogadja a 24-bites, akár 192kHz-s zenefájlokat, majd visszakonvertálja 16-bit-re, és ezt a jóval kisebb információmennyiséget küldje tovább a hozzákapcsolt (vele egy zónába rendezett) lejátszókra és esetleg saját DAC-jára, hanem mindenhová az eredeti 24-bites adat kerül. Köszönhető mindez a Linkplay új A97/A98 moduljainak, amelyek a korábbi iEast lejátszóink idejében még nem léteztek, most meg a Linkplay saját készülékében debütálnak.

A nálunk mostantól készletről kapható WiiM Mini maximálisan ki tudja használni a HD-s zenei képességét. Saját vonalkimenetét (3,5 mm-es jack aljzat, de jack-RCA adapterkábel is található a csomagban) ugyanaz az ESS Sabre ES9023 prémium DAC hajtja meg, amelyet a Lejátszó.hu követői pl. a Popcorn Hour A-410 és A-500 médialejátszókból, illetve az iEast M20 és M30 zenelejátszókból ismerhetnek. Hangzásban tehát a két korábbi legendás médialejátszó Hi-Fi hangját várhatjuk itt is az analóg kimeneteken. Ha az ES9023-nál is komolyabb digitál-analóg konverterrel rendelkezik egy digitális erősítőnk vagy külső DAC-unk, akkor is kiváló választás lejátszóként a WiiM Mini; ebben az esetben optikai digitális kimenetét használhatjuk, amely érintetlenül képes továbbítani az akár 24-bit/192kHz felbontású zenefájlt PCM formátumban a későbbi dekódoláshoz. A forrás lehet akár a TIDAL Masters 24-bites zenetára is!

 

 

Ahogy fentebb már említettük, az azonos platform miatt számos más gyártó lejátszójával közösen használható multiroom rendszerben is, amikor több zóna lejátszója teljesen szinkronban működik. Természetesen, ha 24-bites zenét szeretnénk lejátszani a WiiM Minivel egy csoportba rendezett más lejátszókon (pl. iEast), ez nem fog működni, hiszen ő képes a natív 24-bites feldolgozásra, míg a többiek előbb visszakonvertálják 16-bitre a forrást. Pontosabban, csak akkor fog működni, ha a Minit rendeljük egy másik lejátszó alá és nem fordítva, hiszen ekkor hozzá már a visszakonvertált 16-bites adat érkezik a zóna fő lejátszójától, és azt már teljesen szinkronban képes megszólaltatni.

 

 

A mindössze 68 mm átmérőjű és 22,5 mm magas korong alakú WiiM Mini-ről további infókat a termék adatlapján, a „részletes leírás” fül alatt találtok: link...

A termék az aktuális készlet erejéig kapható az akciós áron, mivel a mostani készlet még sokkal kedvezőbb USD árfolyamon lett kifizetve februárban.


Címkék:   zenelejátszó   multiroom   iEast   Linkplay   Arylic   Popcorn Hour   ESS Sabre   DAC   Hi-Fi  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu