Főoldal » Tudástár » Edimax access pointok konfigurálása médialejá...

Edimax access pointok konfigurálása médialejátszókhoz

2011. június 10.
|
Házimozi » Lejátszás hálózaton keresztül

Az Access Point segítségével a lejátszónk ethernet portjára „irányíthatjuk" meglévő wifi hálózatunkat, azaz a médialejátszónk gyakorlatilag wifi-s eszközzé tehető, ha gyárilag nem is lenne képes erre. Több lejátszóhoz is használhatunk USB-s adaptert, de ezek lassabban fognak működni, mint egy Access Point az ethernetre kötve, ráadásul az Access Pointok komolyabb antennával rendelkeznek a legtöbb esetben, és így gyorsabb, vagy távolabbi kapcsolatot is létrehozhatunk velük. Mivel az antennák leszerelhetőek, érzékenyebb – akár pl. irányított – antennákkal tovább gyorsíthatjuk a rendszerünket, ha szükséges, amit csak kevés USB-s adapter tesz lehetővé. Ha több ethernet port is van az Access Point-on, a lejátszónkon kívül egyéb hálózati eszközzel is használhatjuk, akár egyidőben is.

Az Edimax Access Point-ok (későbbiekben Edimax AP) alap IP-címe: 192.168.2.1. Az alhálózati maszk (subnet mask): 255.255.255.0.
Mivel egy webböngésző segítségével kell beállítanunk az eszközt, első alkalommal közvetlenül a számítógépünkkel kössük össze egy ethernetkábellel (mindegy milyen a kábel). A számítógépen pedig állítsunk fix IP.címet, abból a tartományból, ahol kezdetben az Edimax AP is működik. Legyen pl. a gépünk fix címe: 192.168.2.2. A subnet maskot állítsuk 255.255.255.0-ra.

Ha ez megvan, akkor a webböngészőnkbe beírva: http://192.168.2.1 megjelenik az AP konfigurációs oldala. Pontosabban előbb be kell jelentkeznünk oda, ha első alkalommal használjuk. Az alap felhasználónév admin, a kezdeti jelszó 1234.
Bal oldalt sárga feliratok a linkek a különböző aloldalakra. Lépjünk először a Basic Settings oldalra:A fenti táblázatban az alábbiakat kell a Te meglévő wifi-hálózatodhoz igazítani:
- Band: ha csak 54 mbites eszközeid vannak, kapcsold 2,4 Ghz (G)-re, felesleges a lefelé kompatibilitás.
- ESSID: ide a saját hálózatod nevét másold be, ahogy a wifi routeredben megadtad (vagy abban az Access Point-ban, amivel létrehoztad a wifi hálót).
- Channel Number: ugyanazt a csatornát válaszd, amit a routeredben (vagy a hálózatodat létrehozó Access Point-ban) beállítottál a wifi-kapcsolathoz.
- MAC Address 1: ide a routered (vagy a hálózatodat létrehozó AP) MAC address-ét írd be. Ezt ki tudod olvasni a router információs oldaláról. Vigyázat: van egy MAC address, ami az ethernet portokhoz tartozik, és van egy, ami a wifi elektronikához! Természetesen ez utóbbihoz akarunk csatlakozni, tehát ezt olvassuk ki (lehet, hogy MAC address néven az ethernetes van feltüntetve a router admin felületén, és pl. wireless címszó alatt találjuk meg a wifi címét). A formátuma ennek a számnak mindig ilyen, amit itt látsz, tehát 6 darab hexadecimális szám (12 karakter). Megadhatunk több (ahogy látszik, max. 6 darab) MAC Address-t is, ha több hálózatra csatlakozó Access Point-tal is engedélyezni akarjuk a kapcsolatot (tehát pl. a szomszédunk gépeit egy másik Access Point segítségével a mi hálózatunkhoz kapcsolhatjuk, ha az ő Access Point-jának MAC Address-ét is felvesszük a 6 lehetőség közé).
Ha a fentiek megvannak, lépjünk be a Set Security gomb mögötti oldalra:
- Encryption: WEP 64 bit, WEP 128 bit, WPA és WPA2 titkosítás választható, vagy a none (nincs titkosítás). Azt jelöljük ki, amit a wifi-hálózatunk használ. Az alatta lévő mezőknél a jelszót és annak hosszát adhatjuk meg, ahogy azt a routerben megtettük. Ha kész, az Apply gombbal mentsük el.

Ha mindent beállítottunk a fentiek közül, akkor már csak azt kell megoldani, hogy az Edimax AP olyan IP-címet használjon, ami illik a hálózatunkba (tehát megváltoztatjuk a gyárit, hiszen ha még stimmelne is az IP-cím első 3 számjegye a most hasznát hálózatunkhoz – mivel a 192.168.2.x formátum talán a leggyakrabban használt otthoni hálózat címe – az 1-es végződést szinte mindig a router kapja/tartja meg magának, azaz ezt biztosan át kell írnunk).

A bal oldali menüpontok közül a System Utility-t válasszuk ki:
Itt átírhatjuk az Edimax AP adminisztrációjához szükséges jelszót (ami gyárilag ugye 1234), de inkább a Management IP táblázat az érdekes számunkra:
- IP Address: nézzük meg a routerünkben, hogy milyen IP-cím tartományban osztja ki a benne lévő DHCP szerver a címeket. Ez általában a 100-200 szokott lenne (hacsak nem változatunk rajta. Itt, az IP Address-hez az első 3 számot írjuk át arra, ami a mi hálózatunké (minden gépünkön és a routernél is az első 3 szám megegyezik a saját hálózatunkon, csak az utolsó szám változik gépenként – nincs utána pont!). Tehát, ha a routerben azt látjuk, hogy az a 192.168.2.1 címmel rendelkezik, és 100-200 között oszt címeket, akkor az Edimax AP címének állítsunk be egy 192.168.2.x címet, ahol x kívül esik a 100-200 tartományon, és nem 1, mert az a router. Legyen pl. 192.168.2.2, mivel ezt könnyű megjegyezni, a router címe után következik.
- Subnet Mask: állítsuk be ezt is a router által használtra (ez nem változik gépről-gépre, mindenhol egyformának kell lennie, leggyakrabban 255.255.255.0 vagy pl. 255.255.0.0).
- Gateway Address: nem kell bántanunk, maradhat a 0.0.0.0, de lehetne itt a router címe is.
- DHCP Server: maradjon Disabled állapotban, ilyenkor az Edimax-ra kapcsolódó készülékek (pl. a médialejátszónk) a routertől kapja az IP-címet az AP-on keresztül. Ha bekapcsolnánk, akkor létrehozhatnánk a meglévő hálózatunktól teljesen különálló IP-tartományban működő alhálózatot is, amelyet csak az Edimax AP kapcsolna össze a meglévő hálózatunkkal. Ez utóbbi praktikus lehet, hiszen a két hálózat gépei nem tudják egymást elérni, de az internet mindenhol ott lesz. Ha pl. a szomszédunknak szeretnénk átadni a netet, de nem akarunk a mi és az ő gépei között kapcsolatot, akkor legegyszerűbb, ha az ő hálózatát egy ilyen AP segítségével kapcsoljuk a mi wifi hálónkhoz, és az AP-ban bekapcsolva a DHCP szervert, egy másik címtartományt osztunk ki az ő gépeinek.

Ha mindent beállítottunk, és az Apply gombbal elmentettünk (az AP párszor már újraindult közben valószínűleg), elméletileg működik a dolog. Állítsuk be a számítógépünken, hogy automatikusan kapjon IP-címet, ha a routerben él a DHCP szerver (és nem magunk állítgattuk be annak idején minden gépünket statikus címekre), és nézzük meg jó címet kap-e pár pillanat múlva. De csatlakozhatunk akár a médialejátszóra is az Edimax AP-tal etherneten, és annak a menüjében is megnézhetjük, hogy jó-e a kapott IP-cím. Ha statikus IP-ket használunk, akkor természetesen az AP-ra kapcsolódó eszközökön is állítsunk be ilyeneket (vagy kapcsoljuk be az Edimax AP-ban lévő DHCP szervert, és osszunk azzal címeket a rá kapcsolódó eszközöknek).

A fenti beállításokkal az Edimax AP egyben erősítőként is működik, tehát a wifi-hálózatodhoz csatlakozva kiterjeszti azt, az ő hatósugarával megnöveli a lefedettséget a lakásban vagy a ház környékén (WDS funkció).


Címkék:   Access point   Edimax  

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu